top of page

Amerikansk Fotball

 

Kort fortalt er amerikansk fotball en lagidrett, 11 spillere på hvert lag, som for de uinnvidde kan minne om en blanding av rugby og fotball. Kampen foregår i 4x12 minutter, i såkalte quarters.

Kickoff starter hver halvdel av kampen. Ballen sparkes da fra forsvarende lags 30-yard-linje mot det angripende lags halvdel. De begynner med ballen når noen tar den, og går i angrep - eller ved å markere for fair catch, noe som betyr at den som tar ikke blir taklet fordi han velger å ikke løpe fremover med ballen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Først til mål

Målet er ganske enkelt å score flest mulig poeng, og for å få poeng må man inn i end zone. For å flytte ballen kan den enten kastes eller bæres. Kun quarterbacken (med noen få unntak vi ikke skal fordype oss i her) kan kaste ballen. Etter at taktikken på et play er valgt får quarterbacken ballen i hendene, gjennom en snap fra centeren. Quarterbacken beskyttes da av sin offensive line. Sentralt i banen er de store gutta (tackle, guard og center), som  skal vokte mannen med ballen. Rundt dem finnes running backs, som naturlig nok løper med ballen, og recievere, som løper seg fri, og forsøker å fakke kastene fra quarterbacken.

Det kan også være tight ends og slot backs, avhengig av system og taktikk.

 

Offense

Det angripende lag har fire forsøk (downs) på å komme seg 10 yards fremover. Når man har klart dette, får man fire nye forsøk på å komme 10 yards videre. Banens totale lengde er alltid 100 yards, med tillegg for end zone(ne). Har man mislykkes i å nå 10 yards brukes ofte 4. down på enten en punt, der ballen sparkes inn i motstanderens sone av en kicker slik at motstanderen får gå i angrep – eller man prøver på et fieldgoal. Da er målet å sparke ballen mellom de to høye, gule stengene man ser på kamper. Klarer man dette gir det tre poeng. Makter man å løpe ballen, eller kaste den til en mottaker, inn i end zone er dette en touchdown, som kvalifiserer til seks poeng. Man får også muligheten til å sparke inn et extra point mellom stengene. Man kan også forsøke å frakte ballen inn i end zone i stedet for å sparke. Lykkes dette gir det to poeng, og kalles two-point conversion. Det er uhyre sjelden benyttet, da mulighet for suksess er svært liten.

Feller man en motstander i hans egen end zone kalles det safety og gir to poeng. Dette forekommer uhyre sjelden.

 

Klare roller

For at en touchdown eller two-point conversion skal godkjennes, må man ha kontroll på ballen og enten sette to føtter på bakken, dersom man mottar ett kast, inne i end zone eller la ballen krysse målstreken, dersom man løper fremover på banen.

Et amerikansk fotballag kan bestå av nesten 50 spillere, og det er klare roller. Offense og defense er avskilt, med noen få unntak. Når defense er på banen handler alt om å demme opp for motstanderen. Kan man klare å takle quarterbacken før han får kastet er dette en sack. Da mistet det angripende lag en down. Kan man klare å fakke en kastet ball i luften, som forsvarer, er dette en interception – og da gjelder det å storme i angrep. Dette er noe av det mest effektive og dramatiske som kan skje i en fotballkamp da omstillingen skaper kaos. Likeledes blir det temperatur hvis en spiller på angripende lag fumbler. Det vil si å miste ballen på vei fremover. I så tilfelle er det først til mølla, og vinneren får beholde ballen – og gå i angrep.

 

D-line

Defensive line består som regel av to defensive tackles sentralt i banen, og en defensive end på hver side av dem. Man kan også sette på en femte mann i sentrallinjen, kalt nose tackle. I tillegg har man corner backen som skal dekke motstanderens wide reciever. Tre til fire linebacker har i oppgave å stoppe motstandere som løper med ballen, og helt bakerst står safetyen som enten har ansvaret for en wide reciever eller for rommet bak linebackerne. Man kan velge å spille med to safety-spillere, da stiller gjerne den såkalt strong safety opp på samme side som thight end.

Hvert lag har tre timeouts per halvdel av kampen, som kan brukes til å stoppe klokken når man er i tidsnød. Tiden stoppes også to minutter før slutten av en halvdel for two minute warning. Det er ofte i de siste to minuttene at timeoutene benyttes og disse to effektive spilleminuttene kan i enkelte tilfeller ta ganske mange klokkeminutter.

 

Oppstykket spill

Ett forsøk, en down eller ett spill, varer noen sekunder og så har laget 45 sekunder på seg til å starte et nytt spill. For de som kjenner sporten ligger mye av spenningen knyttet til å gjette strategien som benyttes for hvert spill. Både angrepet og forsvaret har en detaljert plan for hver av de 11 spillerne før hvert forsøk. For førstegangsseere kan prosessen virke langtekkelig.

En trener eller head coach bestemmer strategien og gir beskjed til lagkapteinen for angrep eller forsvar, etter hvilken del av laget som er på banen. Alle lag har en plan før kampen, en såkalt playbook, som er en liste av ulike spillbeskrivelser der hver enkeltspiller har en unik oppgave. Quarterbacken trenger bare å si navnet på spillet som skal utføres også vet alle medspillerne hva de skal gjøre.

 

Flagg og regler

Det er mange regler i amerikansk football, ikke minst er det mange forskjellige penalties, som skjer dersom man bryter reglene. Straffen vil være ofte være at ballen flyttes i gal retning, som regel mellom 5 til 15 yards. Dersom angrepet har brutt reglene kan de miste et forsøk eller ballen flyttes og de taper forsøket. Dersom forsvaret har brutt reglene kan angrepet få ett nytt forsøk eller 4 nye forsøk i tillegg til at ballen kan flyttes i retning av egen målsone. Felles for alle penalties er at det må kastes et flag, et gult flagg, på banen av en av dommerne.

Mange tror at "alt er lov" i amerikansk fotball, det er det absolutt ikke. Det er regler for når man kan takle, hvor man kan takle, hvem man kan takle, og hvordan man kan takle. Likeledes er det et vell av regler for de fleste vante situasjoner i en kamp. Man kommer fort inn i det når man ser kamper, og forklaringer på trykk bidrar dessverre ofte til å gjøre forvirringen total. Se kamper!

 

Kultur og tradisjon

I forhold til spill kan man i all enkelthet si at de fleste lag heller mot enten running game eller passing game. Tradisjonelt var det å frakte ballen på bakken ansett som tryggere og mer fornuftig enn å kaste den opp i luften. Visse regelendringer har ført til at alle NFL-lag nå varierer, men kultur og tradisjon spiller fortsatt en stor rolle i enkelte klubber. Pitsburgh Steelers er eksempelvis et typisk running team fra gammelt av, og i Pittsburgh setter man defense høyt. I Miami har man hatt tradisjoner for passing, og Dolphins-fansen forventer å se en del vågale spill med stor underholdningsverdi. Noe mange mener henger sammen med at Steelers har seks NFL-titler, og Dolphins sist vant i 1974...

 

Informasjonen hentet fra superbowl.no

 

bottom of page